kaririihola.fi

riihola logo

Viime maanantaina Iisalmen valtuustossa juututtiin puhumaan kohtuuttoman paljon Luma-keskuksen äänentoistojärjestelmän uusimisesta.

Aiemmin asia oli esillä asiantuntijalautakunnassa eli teknisessä lautakunnassa. Sen jälkeen asiaa käsiteltiin kaupunginhallituksessa. Molemmissa kokoomuksen edustajat vaativat, että 70 000 euron tuhlaamisesta luovuttaisiin. Mutta silti lautakunta ja hallitus olivat valmiita ottamaan Mansikkaniemen koulun lapsille tarkoitetusta rahasta 70 000 euroa valtuuston äänentoistojärjestelmään.

Kun valmistelevat elimet eivät perehtyneet asiaan, keskustelu käytiin lopulta valtuustosalissa, joka on tällaisille asioille väärä paikka.

Tämä äänentoistojupakka oli hyvä esimerkki siitä, kuinka pahasti asiat voivat mennä mönkään. Tämän prosessin valmisteluvaiheessa asiallinen keskustelu ja vastuullisuus verorahojen käytöstä puuttuivat täysin.

 

Kaikkien yhteisten asioiden pitäisi aina edetä suunnitelmallisesti yhteisen budjetoinnin kautta. Hankinnoille pitää varata etukäteen talousarvioon ne rahat, jotka siihen tarvitaan. Kun tulevat menot ja rahasummat ovat tiedossa, on helppo vertailla niitä keskenään ja toteuttaa tärkeimmät kohteet ensimmäisenä.

Talousarviossa on nyt varattu rahaa Mansikkaniemen kouluun, mutta ei valtuuston äänentoistojärjestelmään. Kun toiminta ei ole suunnitelmallista, lautakunta ja hallitus olivat valmiita ottamaan lapsilta rahat äänentoistoon.

Lähivuosina suunnittelun merkitys nousee entisestään. Investointilistalla ovat uusi uimahalli, homekoulut, sisäilmaongelmien korjaamisia ja kohta Kankaan vesitornikin.

Suurten investointien suunnittelu kuormittaa teknisen toimialan viranhaltijoita ja niihin pitää keskittyä. Ei ole hyvä, että niiden lisäksi tulee tällaisia yllättäviä ja vähemmän tärkeitä selvityskohteita lisäämään työtaakkaa entisestään. Ja nyt vielä toiseen kertaan.

Investointien kanssa samaan aikaan verotulot ja valtionosuudet laskevat. Kun yhtälöön vielä lisätään syntyvyyden lasku ja ikäihmisten palvelujen räjähdysmäinen miljoonaluokan kasvu, tilanne on niin vaikea, ettei siitä selvitä ilman perusteellista suunnittelua. On pakko valita, mihin rahaa laitetaan ja mihin ei.

Jotkut haluaisivat ottaa lisää velkaa, vaikka jo viime vuonna Iisalmen velkamäärä nousi 15 prosenttia asukasta kohden. Se ei ole kovin vastuullinen tie.

 

Päätöksiä tehdessämme meidän tulisi myös muistaa omat tavoitteemme. Tukevatko päätökset sitä, mihin olemme sitoutuneet? Ovatko päätökset siis kaupungin strategian mukaisia ja saavutetaanko tavoitteet esimerkiksi äänentoistojärjestelmiä uusimalla?

Ainoa puolue, joka alusta alkaen on vastustanut äänentoistojärjestelmän uusimista, on kokoomus. Se on pöytäkirjoista luettavissa.

Kunnioitamme sitä, että jokaisella valtuutetulla on omat osaamisalueensa. Niin myös yritys- ja talouselämän ammattilaisilla on osaamista talousasioissa.

Haastamme kaikki valtuutetut harjoittamaan vastuullista talouspolitiikka. Samalla äänestäjien kannattaa jo nyt panna merkille, ketkä niin tekevät.