kaririihola.fi

Maailma ympärillämme muuttuu joka päivä. Maailma myös kehittyy päivittäin. Megatrendit; globalisaatio, digitaalisuus ja kiertotalous ovat asioita, jotka muuttavat maailmaa.

Äskettäiset paperiteollisuuden uutiset olivat surullista luettavaa. Mutta se on yksi osoitus siitä, että maailma ympärillämme muuttuu. Paperiteollisuuden johtohenkilö sanoi jo kolme vuotta sitten, että Euroopassa suljetaan paperitehtaita – kyse on vain siitä, missä maassa. Nyt osuttiin Suomeen.

Globalisaatio, digitaalisuus ja kiertotalous antavat kuitenkin meille mahdollisuuksia myös tehdä asioita uudella tavalla. Vaikka lapiomiehiä tarvitaan jatkossakin, digitalisella ajalla hän voisi kouluttautua 3d-kaivinkoneen kuljettajaksi, samoin entisajan metsuri on monesti nykyään Ponsse-kuski. Vanhoja ammatteja siis kuihtuu pois ja uusia syntyy. Paperiteollisuuden toimijat kehittävät petromolekyylipohjaisille tuotteille (öljy) korvaavia biomolekyylipohjaisia raaka-aineita. Näitä tullaan käyttämään jatkossa monissa tutuissakin tuotteissa raaka-aineena. Minne investoinnit globaalissa maailmassa kohdistuvat, onkin sitten kilpailukykykysymys.

Meidän kaikkien on pidettävä huolta siitä, että pysymme mukana maailman kehityksessä sekä autamme toisiamme pysymään siinä mukana. Niin yrittäjinä kuin työntekijöinäkin meidän on voitava tehdä töitä tulevaisuudenkin maailmassa. Meidän on siis pidettävä huolta kilpailukyvystämme.

Yhteiskunnan tulee pitää huoli Suomen kilpailukyvyn kuntoon laittamisesta muun muassa verotus- ja työllisyyspoliittisilla toimenpiteillä.

Voisiko ajatella, että kaiken kokoiset suomalaiset yritykset ovat asiakkaita Suomen valtiolle ja kunnille? Muuttaisiko se ajatusmaailmaa kaiken kokoisten yritysten ja heidän henkilöstönsä tärkeydestä Suomen toiminnalle, toimialasta riippumatta?

Eteenpäin katsovaa yhteistyötä tarvitaan myös Iisalmessa. Päättäjien tulisi huolehtia muun muassa yhteisöverotuksella siitä, että yritykset säilyttävät kilpailukykynsä ja voivat luoda uusia työpaikkoja digitalisaation ja globaalin kilpailun maailmassa. Päättäjien tulee etsiä yhdessä viranhaltioiden kanssa uusia toimintatapamalleja, jotka vanhentavat vanhoja toimintatapoja ja ovat parempia toiminnallisesti sekä taloudellisesti kuin entiset.

Jos emme halua törmätä seinään ennakoimattomasti, meidän on kehityttävä maailman mukana. Niin yhteiskuntana kuin yksilöinäkin. Tämä jo meneillään oleva muutos koskettaa meitä kaikkia, siis ihan kaikkia. Halusimme me sitä tai emme.