kaririihola.fi

riihola logo

Pienet sotepalvelujen tuottajat ovat Hyvinvointialueen voimavara

Pidätkö siitä, että voit vertailla palveluja ja tuotteita ennen kuin käytät niitä? Ja siitä, että voit valita niistä mielestäsi parhaimman vaihtoehdon?

Minä pidän sellaisesta. Myös uudella hyvinvointialueella meidän pitää pyrkiä siihen, että asiakkailla olisi vara valita, keneltä haluavat palvelunsa ostaa.

Joku voisi nyt kuvitella, että puhun suurten toimijoiden puolesta, mutta enpäs puhukaan. Puhun palvelun käyttäjien ja pienten yrittäjien puolesta. Samalla puhun monituottajamallin puolesta.

Monituottajamallissa palvelujen tarvitsijalla on mahdollisuus valita eri toimijoista sopivin ja mieleisin.

Tiesitkö, että sosiaali- ja terveysalan nykyisistä palveluntuottajista kappalemääräisesti peräti 80 prosenttia on sellaisia yrityksiä, jotka työllistävät enimmillään neljä henkilöä. He tekevät todella laadukasta työtä sydämellä, heille hyvä asiakaspalvelu ja laadukas työn lopputulos ovat tärkeintä.

Suomessa tarvitaan jo lähivuosina valtava määrä ihmisiä tekemään näitä töitä ja palvelemaan asiakkaita. Mielestäni paras keino siihen on monituottajamalli, jossa työtä tekee julkinen sektori, isommat terveys – ja hyvinvointi palveluita tuottavat yritykset, mutta vahvana apuna työn tekemisessä ovat myös laadukasta työtä tekevät muutaman työntekijän soteyritykset.

Kun käytämme tulevaisuudessa enenevässä määrin palveluseteleitä, me tiedämme tarkemmin, mihin varat menevät. Saadaanko niillä laadukasta ja ammattitaitoista sotepalvelua vai hupenevatko ne hallintoon tai ehkä jonnekin muuhun prosessin osaan.

Olen itse toiminut sosiaali- ja terveysalalla. Työskentelin aikoinaan mm. perheyrityksessämme, joka tarjosi ympärivuorokautista palveluasumista vanhuksille. Sertifioimme tuolloin ISO 9001 -laatujärjestelmän, jossa avasimme oman hinta-laatusuhteemme tarkasti ja halusimme tarjota vaihtoehdon kunnan asukkaille.

Silloin päättäjät eivät vielä olleet aidosti valmiita ottamaan pienempiä yksityisiä toimijoita julkisen palvelun avuksi. Toivottavasti aika on muuttunut, sillä jos emme nyt ole valmiita ottamaan pienempiä yksityisen sektorin palveluntuottajia julkisen avuksi, meidät hukka perii.

Jotta päättäjät tietävät, mihin rahat kuluvat, kaikkien toimijoiden tulee pystyä määrittelemään omat kustannusrakenteensa ja laatuun vaikuttavat tekijät rehellisesti sekä avoimesti.

Minä sydämestäni toivon, että pohjoissavolaiset pienet sotealan toimijat saavat jatkossakin tehdä työtä alueen asukkaiden hyväksi. Toivottavasti heitä ei kilpailutuksella ajeta liian ahtaalle isompien puristuksissa.

Kari Riihola (kok.)

Aluevaaliehdokas