Suomi voitti jääkiekkoilun maailmanmestaruuden, vaikka sen joukkueessa oli 18 ensikertalaista. Leijonat pelasi suurella sydämellä aktiivista ja uudenlaista jääkiekkoa, joka yllätti perinteistä jääkiekkoa pelanneet suurmaat. Uusi tapa pelata oli tuloksellisempi kuin aiempi.
Uudenlaista pelitapaa tarvitaan mielestäni myös kunnallisessa päätöksenteossa. Perinteinen tapa on politikointi ja omien etujen ajaminen poliittisiin voimasuhteisiin luottaen. Uudessa pelitavassa huomioidaan jokaisen pelaajan oma henkilökohtainen osaaminen ja pelata niillä vahvuuksilla, mitä meillä päättäjillä on.
Jokainen valtuutettu – ensikertalainenkin – on hyvä jossakin: pitää uskaltaa luottaa siihen, että vuosikymmenet taloudenpitoa työkseen tehneillä henkilöillä voi olla taloudellista osaamista enemmän kuin jollakin toisella.
Minäkin olen tehnyt yli 30-vuotisen yrittäjäurani aikana useita toiminta- ja talousarviota, joiden tekemisessä olen onneksi kehittynyt. Nykyisin ne eivät mene enää yhtä pahasti mönkään kuin urani alkuvuosina, nykyisin ne parhaimmillaan pitävät jopa paikkansa.
Kun me käymme kaupassa, on kiva ostaa jokaiselta hyllyltä jotain. Mutta silloin kokonaisuus maksaa. Jos sen sijaan katsomme ensin, minkä verran meillä on rahaa, joudumme kulkemaan monen hyllyvälin ohi, koska kaikkea emme voi ostaa.
Samoin tulisi mielestäni edetä kaupungin tulevien investointien kanssa. Ensin pitää katsoa, minkä verran meillä on varaa, jonka jälkeen voimme miettiä, millaisiin palveluihin se riittää. Kun mietitään kokonaisuutta, taloudelliset satsaukset voidaan jakaa hallitusti ja tasapuolisesti sekä kohdentaa oikeammin.
Varhaiskasvatus, perusopetus ja vanhustenhuolto ovat iso kokonaisuus. Jos tulevaisuuden päätöksiä tehdään yksi kerrallaan, kustannukset karkaavat. Mutta jos haluamme pelata uudella tavalla, meidän pitää etsiä jokaiselta osa-alueelta useita eri toimintamalleja, joista voimme valita parhaan.
Mikäli vaihtoehto on kustannuksiltaan liian korkea, tulee sitä karsia. Toiminta pitää muuttaa sellaiseksi, johon rahat riittävät.
Kaiken lähtökohtana ovat virkamiesten ammattitaidolla laatimat suunnitelmat ja kustannukset. Niiden perusteella luottamushenkilöiden on helpompi hahmottaa kokonaisuus ja tehdä vastuullisia päätöksiä, tuottipa palvelun jatkossa kunta itse, yksityinen palveluntuottaja tai molemmat yhdessä.
Haastan virkamiehet ja meidät päättäjät muodostamaan faktoihin perustuvan ja realistisen tulevaisuudenkuvan. Meidän tulee hahmottaa kokonaisuus ja ratkaista, mitä voimme käytettävissä olevilla rahoilla hankkia. Kaikkea emme voi saada.
Kuten MM-finaalissa näimme, mestarijoukkueen pelaajat joutuvat tiukan paikan tullen uhrautumaan. Joskus pitää luopua itsekkäistä ajatuksista ja tehdä poliittinen heittäytyminen kiekon eteen. Se tekee kipeää, mutta vain siten joukkue voi saavuttaa parhaan mahdollisen lopputuloksen.