Koulukiusaaminen vai kouluväkivalta – Kari Riihola

Kari Riihola

Koulukiusaaminen vai kouluväkivalta

Kirjoitettu: 7.6.2021 07:58

Kouluväkivalta sotketaan usein koulukiusaamiseen ja häiriköintiin, vaikka ero on yhtä suuri kuin leikkimielisellä pystypainilla ja ammattimaisella vapaaottelulla.

Koulukiusaaminen on usein huomionkin hakemista. Ennen vedettiin letistä, nykyisin kiusaamista tapahtuu muun muassa sosiaalisen median kautta.

Häiriköiminen on puolestaan omaa häiriökäyttäytymistä, joka heijastuu myös ympärille.

Sen sijaan kouluväkivalta, onpa se henkistä tai fyysistä, on jo enemmän kuin pelkkä kiusoitteleminen tai henkilöiden välinen kinastelu.

Miksi puhumme koulukiusaamisesta, vaikka kyse on usein puhtaasti kouluväkivallasta? Termien merkitys tulee juridisesti ajatellen opetuksen lainsäädännöstä ja on tapauskohtainen.

Oli termi mikä tahansa, kaikessa suhteessa pitäisi olla nollatoleranssi, kun varsinkin kouluväkivallan seuraukset voivat olla kauaskantoiset.

Nuorella, joka joutuu kouluväkivallan kohteeksi, on kolme tapaa toimia: alistua, paeta tai puolustautua. Se, mikä näistä valikoituu henkilön toimintatavaksi, riippuu siitä, millaisia ratkaisumalleja hän on omaksunut.

Olipa ratkaisumalli mikä tahansa, tapahtumien aiheuttamat vaikutukset voivat näkyä läpi koko elämän.

Tärkein ehkäisevä keino on yhteisöllinen toiminta, jossa aikuiset, nuoret ja lapset ovat mukana.

Iisalmi on ketterä kaupunki, jossa pystytään myös toimimaan moniammatillisesti nuorten ja lasten hyväksi. Se on hyvän tulevaisuuden kannalta tärkeää. Koulujen ja kotien, ankkuritoiminnan ja koulujen välinen yhteistyö on tärkeää. Kouluilla, opetuksen ammattilaisilla ja kodeilla pitää olla monenlaisia keinoja, resursseja ja voimavaroja puuttua asioihin. Antakaamme siis heille kaikki se tuki, jonka he tarvitsevat nuorten ihmisten oikealle polulle ohjaamisessa. Ajattelumaailman avartamisen kautta voi myös löytyä uusia, innovatiivisiäkin keinoja auttaa heitä tehtävässään.

Juhani Ahon koulussa on yli 700 nuorta. Heidän pitää antaa olla nuoria, joille annetaan myös työkaluja sosiaaliseen ja yhteisölliseen elämään. 

Vaikka joku sanoo, että mopot häiritsevät, mutta ne mopot ovat elämän merkki. Jos keskustassa ei mopoja olisi, Iisalmen tulevaisuus olisi huolestuttavampi.

Kari Riihola, kuntavaaliehdokas (kok)