kaririihola.fi

riihola logo

Muistan omasta nuoruudestani, kuinka mopolla ajaminen on niin sanotusti kovan jätkän merkki. Vielä kovempi oli se, joka ajoi ilman kypärää ja tienoon kovimman kundin tittelin sai tietysti se, joka teki tuon kaiken tupakki suussa.

Tupakka ei ole enää oikein mitään. Nykyään surullista on nuorison ja meidän isänmaantoivojen suhteen se, että huumeiden käyttö on lähtenyt räjähdysmäiseen kasvuun Iisalmessa.

Räjähdysmäisestä kasvusta johtuen valittavan monet nykyään käytössä olevat toimenpiteet ovat jo vuosikausia myöhässä.

Viime vuosien toimintamallit ja lakien asettamat rajoitteet ovat johtaneet tilanteeseen, että kotikaupungistamme on tullut Ylä-Savon huumekaupan keskus, jolta emme voi enää ummistaa silmiämme.

On jopa väärin sanoa, että nyt on korkea aika tehdä asialle jotain. Se korkea aikakin on mennyt. Nyt on aika ottaa käyttöön lain sallimat järeämmät keinot.

Tilanne on nyt oikeasti paha. Se on niin paha, että jopa koululaisille on tarjolla suonensisäisiä huumeita. Kun vilkaisee internetissä tapahtuvaa kaupankäyntiä, satunnaisena arkipäivänä myyntikanavissa on helposti yli 70 Iisalmea koskevaa myynti-ilmoitusta.

Sen jälkeen on helppo sopia aika ja paikka, olkoonpa se sitten keskustan liikekortteleiden sisäpihat tai porttikongi – yhtä kaikki, huumekauppa on riistäytynyt iisalmelaisten nuorten keskuudessa niin pahasti käsistä, että sitä kuuleman mukaan ihmetellään Sukevan vankilan sisäpuolellakin.

Iisalmessa on Ankkuri-ryhmä ja muuta ennaltaehkäisevää toimintaa, joka on erittäin arvokasta. Ankkuri-toiminnan lisäksi Iisalmeen kaivattaisiin lähes atomipommin kaltaista tehoiskua, jotta tilanne voisi korjaantua.

Joku voi sanoa, että pitäisi pystyä puuttumaan juurisyihin ja ongelman alkulähteisiin. Yhtä ainoaa syytä näin vakavaan tilanteeseen ei ole, se on varmaa ja tapauskohtaista – tämä on monien asioiden summa.

Mutta jo pitkään jatkunut valtakunnantason keskustelu kannabiksen laillistamisesta voi viedä asennemuutosta väärään suuntaan – se ei ainakaan tilannetta paranna.

Tuskin kukaan kokeilee vahvoja huumeita ennen kuin on kokeillut ensin mietoja.

Kaupunginhalliuksessa olemme ottaneet nyt tilanteen vakavasti. Olemme pyytäneet johtavia viranhaltijoita tekemään kaikkensa, että valvonta Iisalmessa saataisiin paremmalle tolalle. Ehkä se vaatii lisää resursseja poliisiin, mutta pelkästään sivusta seuraamalla emme voi jatkaa.

Niin kuin ystäväni Kirsi Niva esitti kaupunginhallituksen kokouksessa, kaupunkiin tarvitaan poliiseja, jotka voivat rauhassa keskittyä nykyisen huumetilanteen ratkaisemiseen, sillä tämä tilanne on jo päässyt liian pahaksi.

Maksamme tulevaisuudessa aivan liian suurta hintaa mielenterveysongelmina, syrjäytymisinä ja kemikaalikierteen aiheuttamina sairastumisina. Henkilövahinkojen lisäksi nykytilanne aiheuttaa omaisuusvahinkoja, ilkivaltaa, varkauksia ja muuta rikollista toimintaa sekä yleistä turvattomuutta.

Järeitä toimenpiteitä tarvitaan nyt.