Tuuliajolla?
Kirjoitettu: 7.12.2020 08:16
Olipa kerran kaunis ja poutainen sää. Myötätuulta ja auringon paistetta, vaikkakin muutamia pilviä oli taivaanrannassa. Laiva oli lastattu, ankkurit nostettu ja matka kohti etäistä määränpäätä alkoi.
Pian taivaan rannassa alkoi kuitenkin tapahtua. Pilvet lisääntyivät nopeasti ja muuttuivat synkemmiksi. Aurinko meni pilven taa, kunnes koko taivas oli yhtä synkkää pilveä. Aurinkoa ei näkynyt enää lainkaan.
Tuuli voimistui ja sää yltyi myrskyksi. Pyörremyrskyjä ja lopulta kohdalle osui hurrikaani. Se vei laivan kauas sivulle reitiltään.
Kun myrsky laantui, laivassa olijat alkoivat tutkia uutta sijaintiaan. Kuinka kauas alkuperäiseltä reitiltä ollaankaan siirrytty? Riittääkö polttoaine enää määränpäähän?
Ei se riitä. Hurrikaani vei laivan niin kauaksi alkuperäiseltä reitiltään, että alkuperäiseen määräsatamaan ei enää ole mahdollisuutta päästä.
Piti yhdessä miettiä, kuinka siitä eteenpäin.
Tuon laivan nimi on Iisalmi ja hurrikaani nimettiin koronaksi.
Iisalmi-laivassa oli iso lasti. Toimintasuunnitelma oli kauaskantoinen, tavoitteet olivat korkealla. Investointeja laivassa oli juuri sen verran, että kantavuus riittää. Matkaan lähdettiin yhteisymmärryksessä, vaikka joidenkin mielestä kuorma oli jo lähtösatamassa liian raskas.
Nyt laiva on kuormansa kanssa aavalla merellä, myrskyn jälkeen. Laiva on niin kaukana alkuperäiseltä linjaltaan, niin paljon että polttoaine ei enää alkuperäiseen määränpäähän riitä. Iisalmi-laivassa polttoainetta on raha.
Mitä Iisalmi-laivassa nyt tehdään? Onko mahdollisuus keventää kuormaan, että alkuperäiseen määräsatamaan päästään sittenkin?
Vai pitäisikö muuttaa näkemystä siitä, mihin suuntaan ja mitä reittiä laiva onkaan kulkemassa eteenpäin? Vaihtoehtoja on nyt monia, vaikka välillä tuntuu, että kukaan ei tiedä, millainen maailma koronan jälkeen on.
Koronan iskiessä me yrittäjät aloimme hyvin nopeasti miettiä, millä tavalla tilanteesta voisi selvitä. Valtiovalta teki mm. lakimuutoksia, joiden vuoksi yrittäjät joutuivat keksimään nopeasti uusia toimintatapoja.
Kun esimerkiksi ravintolat eivät saaneet myydä ruokaa paikan päällä syötäväksi, osa panosti ulosmyyntiin. Isoilla tai pienillä muutoksilla, innovatiivisella ajattelulla ja ketterällä toiminnalla osa yrityksistä on pystyneet tilanteesta huolimatta palvelemaan osaa asiakkaista.
Iisalmi-laivassa pitäisi nyt pystyä samanlaiseen ajatteluun. Millä tavalla asiakkaita, kuntalaisia voidaan tässä muuttuneessa toimintaympäristössä palvella? Iisalmi-laivan tilanne on muuttunut siitä, millainen se lähtösatamassa oli. Polttoainetta ei ole riittävästi siihen, että voisimme toimia alkuperäisen toimintasuunnitelman mukaan.
Mahdollisimman pian tulisi selvittää, missä laiva makaa ja minne olemme menossa sekä minne yleensä voimme mennä. Tarvitaan innovatiivista ja rohkeaa, aivan uudenlaista ajattelua, jotta voimme ratkaista tulevaisuuden haasteet.
Buckminster Fuller on sanonut, että ”asioita ei muuteta taistelemalla nykyisiä realiteetteja vastaan. Jos tahdot muutosta, rakenna uusi malli, joka vanhentaa nykyisen mallin.”
Iisalmi-laivassa tarvitsemme nyt rohkeasti uudenlaisia toimintamalleja.
Kari Riihola
Yrittäjä, kaupunginvaltuutettu, Iisalmi
Blogi
- 7.12.2020
Kultainen sääntö - 7.12.2020
Finlande, 0 points - 7.12.2020
Tuuliajolla? - 7.12.2020
Poliittista realismia etsimässä - 7.12.2020
Valuvikoja - 7.12.2020
Lisää veronmaksajia - 7.12.2020
Vastuullista verorahojen käyttöä - 4.3.2020
Lite bättre - 4.3.2020
Musta ja valkoinen - 3.9.2019
Voiko koulun tentissä pärjätä, jos ei opiskele? - 14.6.2019
Vastuullista verorahojen käyttöä - 29.5.2019
Onko Iisalmen päättäjäjoukkueesta maailmanmestariksi? - 24.9.2017
Kilpailutus elinvoimaisessa kunnassa - 27.3.2017
Lahjakkuuden tukeminen koulumaailmassa - 17.3.2017
Perhe on yksi yhteiskuntamme kivijaloista - 13.3.2017
Kunnalliset terveydenhuoltopalvelut - 8.3.2017
Video - 27.2.2017
Yrittäjät pitävät kunnan elinvoimaisena - 14.2.2017
Jääurheilu liikuttaa Iisalmessa tuhansittain ihmisiä - 1.11.2016
Kohti yksilön ohjaamista ja johtamista